سنگ چینی چیست؟
سنگ چینی که با نام سنگ کریستال نیز شناخته می شوند، نوعی سنگ آهکی است که تحت فشار و حرارت بالا، بار دیگر متبلور شده و به همین دلیل در گروه سنگ های دگرگون قرار می گیرد. این نوع سنگ که از خانواده سنگ های مرمریت می باشد، تنوع رنگی کمی دارد و اغلب در طیف رنگ های سفید تا شیری یافت می شود، که در برخی از انواع آن رگه های طلایی نیز دیده می شود.
سنگ چینی برای نمای داخلی یا خارجی ساختمان ها یا ساخت وسایل و مجسمه های دکوراتیو کاربرد زیادی دارد. در ادامه به معرفی این عناصر و نحوه ی تشکیل سنگ ساختمانی کریستال (چینی) می پردازیم. هم چنین نگاهی دقیق و کامل به انواع این سنگ، کاربردها، مزایا و معایب آن خواهیم داشت.
مزایای سنگ چینی
۱- مقاومت در برابر شرایط جوی
این ویژگی سنگ چینی بسیار مهم است. چرا که به شما امکان استفاده از آن در فضاهای باز را می دهد. کاربردهای بسیاری برای این سنگ در فضاهای بیرون از ساختمان وجود دارند. برای مثال شما می توانید با خاطری آسوده از آن به عنوان سنگفرش پیاده رو، سنگ پله جلوی ساختمان، نما و … استفاده کنید.
۲- عبوردادن نور
یکی از برجسته ترین و مهم ترین ویژگی های سنگ چینی، امکان عبور نور از آن است. این سنگ ساختاری بلوری داشته و از این جهت شباهت بسیاری به مرمر دارد. در واقع به همین دلیل است که نام کریستال را بر روی آن گذاشته اند. این خاصیت باعث زیبایی هر چه تمام تر این سنگ شده است. به کمک این ویژگی امکان ایجاد المان های تزئینی در فضای داخلی و ترکیب آن با نورپردازی های جذاب فراهم شده است.
۳- عدم جذب گرما
البته شاید در برخی موارد نتوان آن را لزوماً یک مزیت دانست. اما در مناطق گرمسیری این خصیصه بسیار اهمیت دارد. چرا که در این صورت نمای سنگ چینی، به خنک ماندن ساختمان کمک می کند.
۴- مقاومت در برابر فشار و ضربه
سنگ چینی بسیار مقاوم و محکم است. دلیل این امر تراکم بالای این سنگ و ایجاد آن تحت فشار بالاست. به لطف این ویژگی سنگ کف کریستال یکی از محبوب ترین هاست. به ویژه در محیط های صنعتی و فضاهایی مانند آشپزخانه که امکان سقوط و عبور اجسام سنگین بر روی سنگ وجود دارد، این ویژگی بسیار مهم تلقی می شود.
بیشتر بخوانید>>>>>>>>>>>>>>>> انواع سنگ چینی الیگودرز
۵- مقاومت سایشی بالا
یکی از مشکلاتی که اغلب سنگ های کف دارند، از دست رفتن کیفیت ظاهری در اثر رفت و آمد زیاد است. خوشبختانه چنین معضلی در این سنگ دیده نمی شود. سختی بالای سنگ های چینی باعث شده علاوه بر خراش، در برابر سایش نیز بسیار مقاوم است. به گونه ای که حتی در محیط های آموزشی، تجاری و اداری که افراد مدام در رفت و آمدند، با نصب سنگ کف چینی نگران سایش سنگ در دراز مدت نخواهید بود.
۶- قیمت مناسب
دیگر مزیت این سنگ قیمت مناسب آن نسبت به بسیاری از سنگ های مشابه است. شباهت آن به مرمر باعث شده است بسیاری بخواهند سنگی با قیمت کم تر بخرند. در عین حال صاحب سنگی شوند که از جهات بسیاری به مرمر شباهت دارد.
۷- جذب آب کم
تراکم و فشردگی بالای سنگ ساختمانی چینی باعث شده جذب آب بسیار کمی داشته باشد. پایین بودن جذب آب خود مزایای بسیاری به همراه دارد. برای مثال سنگ های با جذب آب پایین معمولاً دچار خوردگی و یا فرسودگی نمی شوند.
هم چنین این سنگ در برابر شوینده ها و مواد اسیدی بسیار مقاوم است. این مسئله سبب می شود بتوانید این سنگ را در محیط هایی مانند سرویس بهداشتی و آشپزخانه به راحتی نصب کنید. به این ترتیب نگران نظافت و شست و شوی این محیط ها و وارد شدن آسیب به سنگ نخواهید بود.
معایب سنگ چینی
۱- عدم وجود تنوع در طرح و رنگ
شاید بتوان ظاهر و طرح های موجود در بافت سنگ را از مهم ترین ویژگی های آن دانست. بسیاری از ما در هنگام انتخاب سنگ پیش از هر چیز به زیبایی آن توجه می کنیم. متاسفانه سنگ چینی تنوع رنگی بالایی ندارد و از این رو بسیاری افراد آن را با سلیقه ی خود سازگار نمی دانند. با این حال ویژگی های مثبت این سنگ اولویت بسیاری از خریداران هستند. اغلب خریداران نیز به رنگ روشن آن علاقه ی بسیاری دارند.
پیش از هر چیزی ابتدا نگاهی به رنگ های مختلف سنگ های چینی داشته باشید. به این ترتیب خواهید توانست برای دکوراسیون داخلی خود با توجه به سایر المان ها و سبک دکور رنگی مناسب انتخاب کنید.
۲- عدم چسبندگی
تراکم بالای ساختار سنگ چینی و عدم وجود تخلخل در آن باعث عدم چسبندگی آن به ملات می شود. در شرایطی که بخواهیم این سنگ را به عنوان سنگ نما به کار ببریم، این خصیصه عیب بزرگ تری تلقی می شود. چرا که در این صورت استحکام نما کاهش یافته و می تواند خطرناک بوده و یا هزینه های آتی را به همراه داشته باشد. در شرایطی که تراکم این سنگ وزن مخصوص آن را نیز بالا می برد، سنگ نمای کریستال یک انتخاب اشتباه به نظر می رسد.
کاربرد های سنگ چینی یا کریستال
سنگ چینی در فضای خارجی
ویژگی های سنگ چینی باعث شده اند بتوان آن را در فضای خارجی به کار بست. همان طور که گفتیم این سنگ در برابر شرایط جوی و گرما و سرمای هوا مقاوم بوده و در موارد زیر کاربرد دارد.
۱- نمای ساختمان
به کمک توری پشت سنگ و افزایش چسبندگی سنگ کریستال، می توان آن را به عنوان سنگ نما نصب کرد. استفاده از این سنگ نما به ویژه در مناطق گرمسیری بسیار پرطرفدار است. چرا که رنگ روشن آن گرما را جذب نکرده و فضای ساختمان را خنک نگه می دارد.
هم چنین این سنگ در برابر هوازدگی، خوردگی و … نیز بسیار مقاوم است. از طرفی تابش آفتاب به ندرت می تواند کیفیت ظاهری آن را تحت تاثیر قرار دهد.
۲- سنگفرش پیاده رو
از سنگ های چینی در فضای خارجی به عنوان سنگفرش نیز استفاده می شود. در پیاده روها، ساخت جدول و … این سنگ به فراوانی مورد استفاده قرار می گیرد. در صورتی که از این سنگ به عنوان سنگفرش فضای خارجی استفاده شود، سطح آن را به صورت تیشه ای فرآوری می کنند تا از لغزندگی آن کاسته شود.
کاربرد سنگ چینی در فضای داخلی
در فضای داخلی نیز این سنگ کاربردهای متنوعی دارد. البته به دلیل عدم محبوبیت ظاهری این سنگ بسیاری افراد به سراغ سنگ هایی با طرح و رنگ های متنوع تری می روند. با این وجود این سنگ را می توان در بخش های مخلتف ساختمان به کار بست.
۱- سرویس بهداشتی و آشپزخانه
جذب پایین آب، سنگ چینی را بدل به گزینه ای مناسب برای سرویس های بهداشتی و آشپزخانه کرده است. هم چنین به دلیل سختی این سنگ و مقاومت در برابر خراش و ضربه، می توان از آن به عنوان یک سنگ کانتر ایده آل یاد کرد.
۲- کفپوش
سنگ کریستال هم چنین یک کفپوش مناسب برای راهروها، سالن ها و اتاق هاست. مقاومت سایشی بالا و مقاومت در برابر فشار باعث بالا بودن دوام این سنگ شده اند.
۳- المان های تزئینی
اما یکی از کاربردهای جذاب سنگ چینی، ایجاد فضاهای تزئینی با استفاده از آن است. به دلیل خاصیت عبور نور می توان المان های جذابی در دکوراسیون داخلی به کمک این سنگ ایجاد کرد. نصب سنگ کریستال بر دیوار پذیرایی همراه با نورپردازی در پشت آن، زیبایی و جذابیت ویژه ای به فضا می بخشد. پشت تلویزیون نیز جای جذابی برای نصب سنگ بوک مچ و فور مچ چینی است.
معرفی ۶ نوع سنگ چینی محبوب
سنگ چینی از معادن مختلفی در سراسر کشور استخراج می شود. سنگ هر یک از این معادن ویژگی های ظاهری و آنالیز خاص خود را دارند. این تفاوت ها گاهی می توانند بر انتخابتان موثر باشند. به همین دلیل خالی از لطف نیست اگر با انواع سنگ کریستال و معادن آن ها آشنا شوید.
۱- سنگ چینی الیگودرز
سنگ کریستال الیگودرز تمی سفید داشته و در بافت آن خطوط و رگه های تیره تر (خاکستری و مشکی) به چشم می آیند. ساب پذیری این سنگ بسیار بالا بوده و پس از فرآوری سطحی براق دارد. این ویژگی باعث انعکاس زیاد نور شده و در فضاهای داخلی محیط را روشن تر می کند. سنگ چینی الیگودرز محصولی صادراتی ست و در کشورهای دیگر با نام White Marble عرضه می شود.
۲- سنگ چینی ازنا
سنگ کریستال ازنا از معروف ترین سنگ های چینی بازار ایران است. این سنگ را با نام چینی ارباب نیز می شناسند. ظاهر این سنگ هم چون دیگر نمونه های سنگ کریستال بوده و خطوط نامنظم طوسی و مشکی در بافت سفید آن دیده می شوند. این سنگ نیز بر اساس طرح و بافت خود سورت بندی می شود.
۳- سنگ چینی نیریز
سنگ کریستال نیریز از نمونه های بسیار قدیمی سنگ های چینی ست. تم این سنگ سفید بوده و خطوط مشکی در بافت آن زیبایی و جذابیت آن را افزایش می دهند. ویژگی های برجسته ی سنگ چینی اعم از جذب آب پایین، مقاومت سایشی و فشاری، ساب پذیری و … در این سنگ نیز دیده می شوند.
۴- سنگ چینی قروه
دیگر سنگ کریستال که از معادن ایران استخراج می شود، سنگ کریستال قروه است. این سنگ با نام سنگ سایمان نیز شناخته می شود. مقاومت این سنگ بسیار بالا بوده و هم چنین ساب پذیری قابل توجهی دارد. از این سنگ در فضاهای داخلی و در ابعاد اسلب و تایلی به عنوان سنگ کف، دیوارهای لابی و … استفاده می شود.
۵- سنگ چینی مشهد
سنگ چینی مشهد را می توان از زمره پرکاربردترین سنگ های کریستال دانست. این سنگ دارای تمی سفید بوده و در بافت آن رگه هایی به رنگ های خاکستری دیده می شوند. این چینی نیز مقاومت فشاری و سایشی بسیار بالایی داشته و می توان در فضاهای داخلی به آن سنگ کف، دیوار و … از آن استفاده کرد.
۶- سنگ چینی لایبید
سنگ چینی لایبید تنوع رنگی بیشتری دارد. با این وجود بهترین نوع آن، چینی سفید لایبید است. رگه های این سنگ در رنگ های طوسی و مشکی باعث تنوع در بافت آن می شوند. آنالیز این سنگ در مقایسه با بسیاری از نمونه های دیگر بسیار مطلوب بوده و شاید بتوان آن را بهترین سنگ چینی ایران و یا حتی دنیا دانست. این سنگ بر اساس بافت و طرحی که دارد در سورت های مختلف دسته بندی می شود.
قیمت سنگ چینی
سنگ چینی یکی از سنگ های خوش قیمت بازار است. همین قیمت مناسب خود یکی دیگر از دلایل محبوبیت این سنگ است. البته در بین نمونه های مختلف این سنگ نیز شاهد اختلاف قیمت هستیم که دلیل آن را می توان تفاوت میان ویژگی های آن ها دانست.
عوامل موثر بر قیمت سنگ های چینی
آنالیز سنگ
هر چه کیفیت سنگ از نظر مقاومت فشاری، سایشی، جذب آب و … بالاتر باشد، قیمت بیشتری برای آن تعیین خواهد شد.
ابعاد
بیشتر بودن قطر و ابعاد سنگ سبب افزایش قیمت آن می شوند. به همین دلیل سنگ های چینی موجود در بازار با قیمت بالاتری عرضه می شوند.
فرآوری سنگ
نوع فرآوری سنگ دیگر عامل تعیین کننده ی قیمت آن است. با انواع فرآوری سنگ های چینی در ادامه آشنا خواهید شد. در هر یک از این شیوه ها ابزار مختلفی به کار رفته و هزینه های اجرای فرآوری متفاوت است. به این ترتیب می توان دلیل اختلاف قیمت آن ها را توجیه کرد.
خرید انواع سنگ چینی یا کریستال
خرید سنگ چینی به صورت آنلاین و یا حضوری امکان پذیر است. آن چه در فرآیند خرید اهمیت دارد، انتخاب درست نوع سنگ و خرید از فروشگاه معتبر است. گاهی ممکن است در مقایسه ی دو سنگ کریستال، یک نمونه برای کاربردی خاص مناسب تر باشد. برای راهنمایی بیشتر می توانید با مشاوران ما در گروه سنگ ملک زاده همراه باشید.
نحوه تمیز کردن سنگ چینی
یکی از مباحث بسیار مهم در ارتباط با سنگ های ساختمانی، نگهداری و تمیز کردن آن ها است. اهمیت بالای بهداشت و زیبایی حکم می کند تا در نگهداری سنگ ها و زیباسازی آن ها تلاش کافی داشته باشیم. به همین دلیل بسیار مهم است که بدانیم سنگ چینی را باید به چه شیوه هایی تمیز کرد.
تمیز کردن سنگ کریستال به شیوه های مختلفی امکان پذیر است. یکی از راه های رایج این فرآیند، استفاده از آب است. شما می توانید به کمک آب گرم و پارچه و … سطح سنگ را از غبار و آلودگی پاک کنید. تمیز کردن پیوسته ی سنگ از لکه شدن آن جلوگیری می کند.
هم چنین می توانید از شوینده های غیر اسیدی نیز برای این منظور استفاده کنید. انواع شوینده های سنگ به شما این امکان را می دهند تا با خاطر آسوده به نظافت سنگ ها بپردازید. توجه کنید که در برخی سنگ ها استفاده از شوینده های اسیدی می تواند به بافت و کیفیت ظاهری سنگ آسیب برساند. با آن که سنگ کریستال جذب آب پایینی داشته و در برابر انواع مواد مقاوم است، با این حال سعی کنید از شوینده هایی با خاصیت اسیدی کم تر استفاده کنید.
در نهایت سنگ سابی دیگر روش تمیز کردن سنگ است. این روش در بلند مدت و در بازه های زمانی طولانی بسیار کاربردی و مفید است. به کمک این شیوه وقتی سنگ ها پس از مدتی کدر شده و یا دچار لک شده اند، می توان سطح آن ها را دوباره براق و شفاف کرد.
نتیجه گیری
همان طور که در این مقاله اشاره شد سنگ چینی که با نام سنگ کریستال نیز شناخته می شوند، نوعی سنگ آهکی است که تحت فشار و حرارت بالا به وجود می آید. سنگ چینی دارای مزایا و معایبی نیز می باشد که در بالا به آن اشاره شد. همچنین ساختمان سازان و معماران می توانند با توجه به توضیحاتی که در بالا ذکر شد انتخاب درستی در زمینه سنگ داشته باشند. همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه به سایت ملک زاده سر بزنید.