سنگ مرمریت چیست؟
سنگ مرمریت از دگرگونی سنگ های آهکی، تحت تاثیر گرما و فشار زیاد در طول زمان تشکیل می شود . مرمریت ها از طرح و رنگ متنوعی برخوردارند. دلیل آن هم، نوع و میزان درصد ناخالصی های موجود در ساختار هرکدام است که موجب پیدایش مرمریت هایی به رنگ صورتی، سیاه، کرمی، لیمویی، خاکستری سبز، آبی و … می شود. در این میان مرمریت آبی جزء گونه های نادر و گران قیمت به شمار می آید.
در سراسر دنیا گونه های متفاوتی از انواع سنگ مرمریت وجود دارد که هرکدام به دلیل شرایط متفاوت در پیدایش ، به لحاظ ظاهری و جنس با دیگری متفاوت هستند. ایران با توجه به اقلیم کوهستانی، منبعی غنی از باکیفیت ترین سنگ های مرمریت است که نه تنها بازار داخل، بلکه خارج از کشور را نیز پوشش می دهد.
در اغلب سنگ های مرمریت شاهد رگه هایی از جنس ، رنگ ، اندازه و ضخامت متفاومت هستیم که هریک طرح خاصی به آن داده است . به طور مثال در برخی رگه هایی زیبا همچون شاخ گوزن (مرمریت دهبید زارع ) به چشم می خورد و در نوعی دیگر به صورت ضربان قلب ( مرمریت صلصالی ) است و یا در سنگ زیبایی همچون مرمریت تری دی بلک طرح پوست ماری نقش بسته است . در گونه های دیگر نیز می توان سوختگی ، شاله های پهن و باریک ، طرح گل یخی و … یافت.
بیشتر بخوانید>>>>>>>>>>>>>>>> ویژگی های سنگ مرمریت بجستان
از کجا سنگ مرمریت بخریم؟
سنگ صادراتی ایران در طی این سالها مقصد کشورهای خاورمیانه و برخی از کشورهای اروپایی بوده است. در ایران صادرات سنگ ساختمانی با تنوع رنگ و طرح فراوانی که دارد، میتواند یکی از مهم ترین محصولات صادراتی غیر نفتی به حساب آید.
سنگ یکی از مهم ترین و اصلی ترین عناصر در ساختمان سازی است، و ایران نیز به عنوان کشوری که از نظر معادن سنگ های ساختمانی غنی و پربار است، می تواند به یکی از بهترین و اصلی ترین صادر کنندگان سنگ های ساختمانی شناخته شود.
کشورهای زیادی در زمینه تولید و فرآوری سنگ فعالیت دارند و صادرات سنگ از این کشورها نسبت به ایران توسعه و رشد بیشتری داشته است. بنا بر آمارهای رسمی در حال حاضر سهم صادرات سنگ در ایران از ۳.۱۶ درصد به ۱.۴ درصد کاهش یافته و تنها پنج تا هفت درصد سنگ ایران به صورت خام و فرآوری شده از معادن استخراج و صادر میشود.
در حالیکه ایران با داشتن حجم بالای معادن و منابع سنگ میتواند بیش از ۵۰ درصد سنگهای فرآوری شده را مطابق با سلیقه و در ابعاد مختلف به متقاضیان جهانی آن صادر کند و ارزشافزوده قابل توجهی ایجاد نماید.
نکات مهم در صادرات سنگ ساختمانی
همانطور که ذکر شد فرآوری سنگ یکی از مهم ترین مراحلی است که پیش از صادرات سنگ می توان انجام داد. از دیگر عوامل مهمی که باید پیش از صادرات سنگ ساختمانی به آن توجه کرد عبارت اند از:
- برش سنگ ساختمانی
- نحوه استخراج سنگ
- باربری و نحوه بسته بندی
- فرآوری سنگ با توری و اپوکسی در سنگ های اسلب
- قرار دادن تعداد مناسب سنگ در هر پالت
- رعایت مسائل ایمنی اعم از استفاده از چوب در جلو و پشت پالت
- کیفیت پالت و یا خرک های بسته بندی
چه چیزی باعث کاهش قیمت سنگ مرمریت می شود؟
تیپ ظاهری سنگ
بارزترین ویژگی سنگ ارزان در ظاهر آن است، که شامل: درصد تخلخل، ناخالصی های موجود در سنگ، میزان رگه های آهکی، سوختگی و لک، ترک و شیار سطح، چاپ طرح بسیار در سنگ ( عموما سنگ های مرمریت طرحدار هستند ولی هرچه میزان آن بیشتر باشد به اصطلاح چاپ طرح بیشتر است و سنگ پاکی نیست )، تیرگی سنگ نسبت به زمینه اصلیش ( مثلا در سنگ مرمریت کرم هرچه زمینه به سمت تیرگی میل کند قیمت آن کمتر می شود )
تمام مواردی که هم اکنون به آن اشاره شد ، در دسته بندی سنگ دخیل بوده و مسلما هرچه بیشتر این ویژگی ها را داشته باشد، در درجات کیفی پایین تری قرار خواهد گرفت. پس قیمت کمتری خواهد داشت.
خیلی وقت ها معدن سنگی که به تازگی کشف می شود، برای آنکه درمیان مهندسین و سازندگان نام آشنایی ندارد؛ در ابتدا با قیمت و شرایط خیلی خوبی بفروش می رود. اما پس از مدتی که جای خود را در بازار پیدا کند، با قیمت واقعی خود عرضه خواهد شد.
چه بسا به نمونه های برند هم شباهت داشته باشد و به سرعت با افزایش تقاضا و قیمت مواجه خواهد شد. مثل مرمریت پارادایس که به لحاظ ظاهری مشابه مرمریت دهبید است و در بدو ورودش با قیمت و شرایط فوق العاده ای بفروش رفت.
عرضه و تقاضا
در هر دوره شاهد ترویج نوعی سنگ هستیم . مثلا در کشورمان در حدود ۵۰ سال پیش و شاید هم بیشتر، استفاده از سنگ چینی کریستال ( خصوصا چینی الیگودرز ) چه در نما و چه برای مصارف داخلی ، بسیار رایج بود . اما رفته رفته سنگ مرمریت ( اغلب برای مصارف داخل ) و سنگ تراورتن ( اغلب برای سنگ نمای ساختمان ) جای این سنگ های بلوری را گرفتند.
نکته : سنگ های مشابهی وجود دارند که حتی شاید به لحاظ کیفی هم ، هم تراز نمونه برند باشند اما چون به اندازه کافی شناخته شده نیستند، فروش کمتری دارند . اما با قیمت بهتری می توان آن ها را خرید.
جنس سنگ مرمریت
کیفیت سنگی که از معدن استخراج می شود را می توان به عنوان مهم ترین عامل نام برد. ذات غیرقابل انکاری که باتوجه به ساختار و شرایط پیدایش موجب تشکیل چنین سنگی شده است. در بحث سنگ های مرمریت، درصد تخلخل و آهک نقش بسزایی در کیفیت سنگ دارد.
به طور کل اگر جذب آب سنگ بالا باشد ، سنگ دوام چندانی در برابر لک وپوسیدگی ندارد . این صحبت برای نفی استفاده از سنگ های آهکی نیست و می بینیم که درسال های اخیر بیشتر تقاضای بازار سنگ برای همین سنگ هاست . اما در نظر گرفتن این موضوع که چه سنگی برای کدام بخش از ساختمان قرار است استفاده شود ؛ از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
طبیعتا سنگی که میزان آهک آن زیاد باشد، قیمت کمتری دارد و به طور قطع برای آشپزخانه، استخر، حمام و قسمت هایی که یه طور مدام در تماس با آب هستند مناسب نیست. در عوض می توان برای دیواره راه پله، دیوار پارکینگ، قرنیز، دیوار لابی، راهرو و … استفاده شود. به این ترتیب خرید سنگ شما بصرفه تر هم خواهد بود.
لک روی سنگ
حتی الامکان استفاده از سنگ هایی که جاذب آب هستند و درصد آهک آن ها بالاست برای سنگ کف و سنگ پله استفاده نشود . خصوصا برای مکان های عمومی و پرتردد. با این کار نه تنها از عمر سنگ کاسته اید بلکه ، زیبایی ظاهری هم نخواهد داشت.
فرآوری سنگ مرمریت چگونه بر قیمت آن تاثیر می گذارد؟
نوع فرآوری سنگ از دیگر موارد تعیین کننده قیمت سنگ ساختمانی است . یک سنگ پس از استخراج از معدن ، تحویل کارخانه داده می شود تا پس از عبور از مراحل متعدد، به محصول نهایی و مصرفی مشتری تبدیل شود . حال به تمامی این آیتم ها می پردازیم:
نوع ماشین برش سنگ
اگر تجربه خرید سنگ داشته باشید ؛ حتما با واژگانی همچون : سنگ قله بر ، اره بر ( اسلب بر ) ، طولی بر ، وسط بر و … آشنایید. هرکدام از این ها ، دستگاه هایی برای برش سنگ هستند که در کیفیت تولید و قیمت سنگ تاثیر گذارند.
مثلا سنگ اسلب بر درمقایسه با سنگ قله بر به دلیل دقت بالای برش ، پرتی کمتر ، عدم وجود رد تیغه بروی سنگ و تولید سنگ های قواره بزرگ و … قیمت بیشتری دارد. اگر همین سنگ را زیر دستگاه واترجت قرار دهند، قطعا قیمتی بیش از آن دو خواهد داشت . سنگ همان است اما تفاوت در دستگاه برش ، تفاوت در قیمت ایجاد کرده است.
مورد دیگر در رابطه با برش عرضی سنگ هاست که خیلی از کارخانه ها برای آنکه بتوانند محصولی ارزان تر به دست مشتری برسانند وبرای خود سود بهتری کسب کنند ، از روش وسط بر کردن استفاده می کنند.
یعنی برای آنکه به سنگی با ضخامت حدود دو سانت برسند ، سنگ را در ابتدا با ضخامت حدود ۴ سانت برش می دهند سپس با وسط بر اقدام به نصف کردن آن می کنند . این کار دقت وظرافت کمی دارد و پشت سنگ رد اره باقی می ماند . از طرفی هر دوسمت سنگ ضخامت یکسانی نخواهند داشت . اما روشی مقرون بصرفه برای مشتریانی است که به دنبال سنگ ارزان قیمت هستند.
پرداخت سطح
اینکه سنگ چه جنسی دارد و در کجا قرار است به کار رود ؛ تعیین کننده نوع پرداخت سنگ است . ساب سنگ یکی از معمول ترین و در عین حال محبوب ترین آن هاست . ساب سنگ در درجه اول به جنس سنگ و میزان ساب پذیری اش بستگی دارد . بعد از آن نوع لقمه های مصرفی برای این کار است که هرچه مرغوب تر باشد ، شاهد سطح آینه ای و براق تری خواهیم بود . مساله دیگر تعداد مراحل ساب است که بسته به تقاضای مشتری و نوع کاربرد سنگ متفاوت است . به طور کل هرچه سنگ ساب کمتری داشته باشد سنگ ارزانتری خواهیم داشت .
سطوحی همچون فلیم ، سوزنی و تیشه ای نیز برای زبری سطح سنگ انجام می شود که در مقایسه با سطح چرمی و سابیده ، تفاوت قیمتی قابل توجهی خواهند داشت . سنگ لاشتر نمونه معروف این مثال است . اگر این سنگ بادوام در ابعاد اسلب و در فرآوری صیقلی شکلی درنمایشگاه سنگ قرار بگیرد ، در زمره سنگ های مرمریت گران قیمت خواهد بود و تنها برای ساختمان لوکس به کار خواهد رفت . اما اگر روی همین سنگ ، تیشه بخورد ( سنگ تیشه ای لاشتر ) به عنوان سنگ ارزان قیمت مرمریت میتوان خرید . پس همیشه ارزانی دلیلی بر بی کیفیتی نیست
ضخامت و ابعاد
مسلما سنگی که ابعاد و ضخامت بیشتری دارد ، قیمت بیشتری هم خواهد داشت . اینکه بدانیم چه ابعادی برای چه قسمتی مناسب است ویا اگر برای قسمت هایی ؛ ازجایگزین هایی با ابعاد وضخامت کمتر استفاده کنیم ، طبیعتا درهزینه ها صرفه جویی کرده ایم .
این موضوع خصوصا در پروژه های بزرگ تاثیر چشم گیری خواهد داشت . مثلا سنگی که برای دیوار به کار می رود ضخامت کمتر نه تنها بار سازه را کم می کند بلکه بصرفه تر خواهد بود.
نکته : درضخامت سنگ کف مرمریت به هیچ عنوان از ضخامت کمتر از استاندارد ( ۳ سانتی متر ) استفاده نشود .خصوصا اگر قرار است برای اماکن عمومی و پرتردد به کار رود . این حساسیت در سنگ پله نیز برقرار است .
پوشش سطح و مواد مصرفی
سنگ های مرمریت در ساختار خود درصدی آهک وتخلخل دارند و آب را در خود جذب می کنند. اینکه آب را به خود می گیرند ، در چسبندگی هرچه بیشترشان با ملات نقش مهمی ایفا می کند اما این موضوع برای سطحی از سنگ که در تماس با محیط و عوامل مخرب محیطی است ، کمی نابه هنجار است . پس برای رفع آن از پوشش های مختلفی همچون : انواع رزین ، مواد یووی ، ماستیک و… استفاده می شود . نحوه ی اجرا و نوع مواد مصرفی در این باره دخیل هستند. در اغلب سنگ های ارزان قیمت مرمریت برای کاهش هزینه تمام شده از مواد مقرون بصرفه تری استفاده خواهد شد .
رزین سنگ
نکته : در مواردی که سنگ مرمریت مستقیما در برابر عوامل جوی ، شوینده های اسیدی ، بخش های پرتردد ، قسمت های مرطوب و آب ریز ( مثل حمام و سرویس بهداشتی ، آشپزخانه و… ) قرار نداشته باشد ؛ حساسیت این موضوع کمتر خواهد بود و کاربرد چنین سنگ هایی مانعی ندارد .
لب پرنبودن ، گونیا بودن
گونیا نبودن و لب پریدگی سنگ ها به عنوان عیب ظاهری ، از قیمت سنگ کم می کند . این دقیقا مثل لوازم برقی است که ممکن است به هنگام جابجایی قسمتی از بدنه خش برداشته باشد یا دچارفرورفتگی شده باشد ، اما به لحاظ موتوری قوی باشد.
نتیجه گیری
به طور کلی با توجه به آنچه در مقاله گفتیم سنگ مرمریت از سنگ هایی است که به دلیل زیبایی و مقاومت و به صرفه بودن یکی از پرطرفدارترین سنگ ها می باشد همچنین در مورد سنگ مرمریت و معادنی که سنگ مرمریت در ایران است پرداختیم .پس بهتر است به دنبال سنگی باشیم که هم از لحاظ قیمت و هم کیفیت مناسب باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر به سایت ملک زاده سر بزنید.